Levande Fållnäsvik
Föreningen
Levande Fållnäsvik
Vi sammarbetar bl.a. med Nynäshamns Naturskyddsförening & Himmerfjärdens Naturvårdsförening
Boende i Stora Vika har startart en aktiongrupp med målet att förbättra miljön i Fållnäsviken.
- Jag tycker att det har gått för långt. Det är allvarligt, det som händer nu, säger initiativtagaren Stefan Gautschi.
2022 Aktiongruppen Levande Fållnäsvik påbörjar sin auktion till att Fållnäsviken ska nå god status tills år 2027.
Fållnäsviken vid Stora Vika har länge haft dålig vattenkvalitet. Stefan Gautschi, som har fritidshus vid viken, har reagerat på att situationen har försämrats under de senaste tio åren.
– Vi har fiskemark, och för tio år sedan drunknade vi i abborre och gös. När jag lägger ut nät idag har jag kanske en mört och lite flundra, och det är det. Det är ingen som gör något. Jag såg inga riktiga åtgärder, säger Stefan Gautschi, som till vardags jobbar som miljöingenjör med planering av reningsverk i Schweiz där han bor.
Till slut fick han nog av att inget gjordes åt problemet – och tog saken i egna händer. Tillsammans med andra boende i området har han nu startat aktionsgruppen ”Levande Fållnäsvik”. Syftet är att göra alla boende medveten om läget men också att ge hopp om att Fållnäsviken kan återhämta sig.
Förhoppningen är att gruppen ska kunna bidra med information och genom samtal driva på både kommunen och lokala sakägare för att uppnå en förbättring.
– Situationen är allvarlig. Vi vill vara en dialog- och informationspartner och driva fram åtgärder för Fållnäsviken, säger Stefan Gautschi, som även är medlem i Naturskyddsföreningen.
Ett av de största problemen i viken är minskningen av rovfiskar. Ett annat är utsläpp av näring, främst från lokala lantbrukare, vilket leder till övergödning. Det här får stora konsekvenser för djur- och växtlivet i vattnet, och står högt på aktionsgruppen priolista.
– Det första vi vill göra är att minska utsläpp av näring, det kan man göra ganska fort. Man vet att bönderna kan göra åtgärder, de vill inte vara bovar.
Stefan Gautschi har själv jobbat med en åtgärdsplan för att rädda en övergödd sjö i Schweiz och menar att det är viktigt att ha ett öppen kommunikation när åtgärder diskuteras. Därför vill aktionsgruppen bli en dialogpartner för alla sakägare när behov av dyra åtgärder kommer upp. Det ultimata målet är att Fållnäsviken ska nå god status tills år 2027.
Varför är det viktigt att förbättra miljön i Fållnäsviken?
– Därför att det har gått för långt. Det är allvarligt, det som händer nu. Det hopp man har är att havet kan återhämta sig. Det har vi sett i stora barriärrevet i Australien, det börjar återhämta sig. Någon måste säga: "Nu är det slut". Det gör inget om det tar fem eller tio år, men man måste säga att det är slut. Man kan inte vänta.
I stora Vika som nästan ligger längs in i Fållnäsviken finns ett av Sveriges absolut finast kalkbrott, tyvärr används området för upplag av bl.a. biobränsle, vilket påverkar Fållnäsviken negativt, även den unika naturer runt om kring kalkbrottet far illa.
Boende har sedan 2013 engagerat sig för att Kalkbrottet och dess unika natur ska skyddas och att Nynäshamns Kommun ska bilda ett naturreservat av kalkbrottet och naturen runt omkring.
Aktiongruppen Levande Fållnäsvik ser att det finns ett samband med Fållnäsvikens dåliga vattenkvalité och det biobränsle som körs upp i Kalkbrottet, vilket gjort att vi också engagerar oss i att kalkbrottet och naturen runtomkring ska bil ett Naturreservat.
Aktiongruppen Levande Fållnäsvik har 2024 - 08 - 28 registrerats till Ideella Föreningen
Levande Fållnäsvik med organisationsnummer 802548-4398