top of page

Aktionsgruppen "Levande Fållnäsvik"

Vi sammarbetar bl.a. med Nynäshamns Naturskyddsförening & Himmerfjärdens Naturvårdsförening

Boende i Stora Vika har startart en aktiongrupp med målet att förbättra miljön i Fållnäsviken.

- Jag tycker att det har gått för långt. Det är allvarligt, det som händer nu, säger initiativtagaren Stefan Gautschi.

8- 130625 IMG_0573.jpg

Fållnäsviken vid Stora Vika har länge haft dålig vattenkvalitet. Stefan Gautschi, som har fritidshus vid viken, har reagerat på att situationen har försämrats under de senaste tio åren.

– Vi har fiskemark, och för tio år sedan drunknade vi i abborre och gös. När jag lägger ut nät idag har jag kanske en mört och lite flundra, och det är det. Det är ingen som gör något. Jag såg inga riktiga åtgärder, säger Stefan Gautschi, som till vardags jobbar som miljöingenjör med planering av reningsverk i Schweiz där han bor.

Till slut fick han nog av att inget gjordes åt problemet – och tog saken i egna händer. Tillsammans med andra boende i området har han nu startat aktionsgruppen ”Levande Fållnäsvik”. Syftet är att göra alla boende medveten om läget men också att ge hopp om att Fållnäsviken kan återhämta sig.

Förhoppningen är att gruppen ska kunna bidra med information och genom samtal driva på både kommunen och lokala sakägare för att uppnå en förbättring.

– Situationen är allvarlig. Vi vill vara en dialog- och informationspartner och driva fram åtgärder för Fållnäsviken, säger Stefan Gautschi, som även är medlem i Naturskyddsföreningen.

Ett av de största problemen i viken är minskningen av rovfiskar. Ett annat är utsläpp av näring, främst från lokala lantbrukare, vilket leder till övergödning. Det här får stora konsekvenser för djur- och växtlivet i vattnet, och står högt på aktionsgruppen priolista.

– Det första vi vill göra är att minska utsläpp av näring, det kan man göra ganska fort. Man vet att bönderna kan göra åtgärder, de vill inte vara bovar.

Stefan Gautschi har själv jobbat med en åtgärdsplan för att rädda en övergödd sjö i Schweiz och menar att det är viktigt att ha ett öppen kommunikation när åtgärder diskuteras. Därför vill aktionsgruppen bli en dialogpartner för alla sakägare när behov av dyra åtgärder kommer upp. Det ultimata målet är att Fållnäsviken ska nå god status tills år 2027.

Varför är det viktigt att förbättra miljön i Fållnäsviken?

– Därför att det har gått för långt. Det är allvarligt, det som händer nu. Det hopp man har är att havet kan återhämta sig. Det har vi sett i stora barriärrevet i Australien, det börjar återhämta sig. Någon måste säga: "Nu är det slut". Det gör inget om det tar fem eller tio år, men man måste säga att det är slut. Man kan inte vänta.

Alla intresserade personer och föreningar som vill stödja aktionsgruppen "Levande Fållnäsvik" (kostnadsfritt) fyll i formuläret här nedan

 

När du fyllt i formuläret och klickar på skicka accepterar du också vår integritetspolicy och behandlingen av dina personuppgifter.

bottom of page